Wednesday, March 24, 2010

ALLAH SEMBUNYIKAN 6 PERKARA BUAT KITA...
Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik dan menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang.Sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124,000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata: "Wahai Tuhanku,adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?." Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak" Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai bersolat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu,akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.'

Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.." Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermaksud. "Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..." Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbangla malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? " Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... ."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu:-
1. Allah S.W.T telah menyembunyikan redhaNya dalam taat.
2. Allah S.W.T telah menyembunyikan murkaNya di dalam maksiat.
3. Allah S.W..T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4. Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5. Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat
(yang lima waktu).
6. Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat
di dalam semua hari.

Semoga ianya menjadi renungan dan ingatan buat kita semua.SesungguhNya Allah amat menyayangi kita..cuma kita yang tidak tahu bersyukur.Forward kat teman2 kiranya ingin dikongsi bersama.Semoga kita mendapat kebaikan darinya.Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia.....

6 comments:

 1. Assalamualaikum Azima

  terima kasih atas renungan dan peringatan
  moga Allah memelihara kita semua

  Wassalam

  ReplyDelete
 2. Salam Azima,

  Akak pertama kali jejak kat sini, bagus yer n3 ni, buat kita sedar,betapa Allah menyanyangi umat Rasulullah SAW, sama-sama lah kita beribadat kepadanya..tk atas perkongsian ini.

  ReplyDelete
 3. salam azima..

  selalu tgk azima menang pertandingan di byk tempat!
  Nanti mama explore lagi..menarik utk dibaca.

  jumpa lagi

  ReplyDelete
 4. Waalaikumsalam Atuk Baik..

  Tkasih krn sudi komen kat sini..

  InsyaAllah moga2 Allah memelihara kita semua..AMIN

  ReplyDelete
 5. Salam Kak Sidah,

  Mekasih kak krn sudi komen..

  Ya kak..Allah amat menyayangi kita semua..cuma kita saje yg lupa akan kasih sayangNya.

  Semoga kita menjadi hambaNya yg taat dan diredhaiNya..AMIN

  ReplyDelete
 6. Salam Mama,

  Kebetulan jer tuh..baru blaja nak berblog ni..

  Syukur Alhamdulillah Mama..krn dgn berblog nih,dah dapat ramai kwn.

  Terima kasih Mama krn sudi lawat blog ni..

  Wassalam

  ReplyDelete